KEK ZEBRA |
Bahan-bahan :- 250 gm mentega
- 220 gm tepung kek
- 1 sudu teh serbuk penaik
- 200 gm gula kastor
- 50 gm air susu
- 4 biji telur gred A
- 1 sudu makan serbuk koko
- 1 sudu teh esen vanila
- 1 sudu teh emulco coklat
Cara membuat
- Griskan acuan bulat berukuran 8 inci.lapisdgn kertas serap minyak.Panaskan ketuhar pada suhu 180c.
- Satukan mentega,gula kastor dan esen vanila dalam mangkuk adunan.Pukul hingga kembang dan putih.
- Masukkan telur sebiji-sebiji sambil dipukul hingga sebati.
- Kemudian masukkan bahan A sedikit-sedikit sambil dikacau berselang seli dengan air susu.
- Bahagikan adunan kepada 2 bahagian yg sama banyak.satu dibiarkan warna asal dan satu lagi dimasukkan serbuk koko dan emulco coklat.Gaul hingga sebati.
- Ambil satu senduk warna asal dan tompokkan di bahagian tengah acuan.Diikuti pula adunan warna coklat.Buat cara yang sama hingga adunan habis.
- Goyangkan acuan supaya adunan rata.Bakar selama 1 jam.